top banner Nl

lang

Interview met Kimberly Buys

Enkele maanden geleden plaatste Kimberly Buys zich samen met Jasper Aerents als eerste Belgische zwemmers onder de selectiecriteria voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. We haalden haar even op het droge voor een interview.

Hoe is je liefde voor het zwemmen ontstaan?

Je groeit daar als het ware in. Het is heel onschuldig begonnen met twee trainingen per week. Mijn ouders wilden vooral dat ik leerde zwemmen voor ik zwemles op school zou krijgen. Dat had voornamelijk te maken met het feit dat ik als kind nogal overmoedig was ten opzichte van water. Ik sprong er zonder nadenken in. Watergewenning is bijgevolg nooit nodig geweest voor mij. Ik ben eerst begonnen met de basistechnieken maar gaf al snel aan dat ik zwemmen heel leuk vond en dat ik in een zwemclub wilde worden ingeschreven.

Wat doe jij nog naast zwemmen?

Ik studeer biochemie aan de universiteit van Antwerpen. Ik volg een deeltijds programma dat maar de helft van een studiejaar bevat en ik heb bewust gekozen voor Antwerpen omdat ik daar ook zwem. Over verplaatsingen hoef ik me met andere woorden niet teveel zorgen maken. Naast zwemmen heb ik eigenlijk weinig tijd voor andere dingen en dat is prima. Ik heb het ook nooit anders geweten dus ik heb er niet veel moeite mee. De meeste van mijn vrienden weten dat en houden daar rekening mee. Een groot deel van hen zit overigens zelf in de sportwereld. Na het wereldkampioenschap zal ik het weer twee tot drie weken wat rustiger aan kunnen doen en tijd hebben om eens andere dingen te doen.

Hoe ziet een doordeweekse dag er uit voor jou?

Ik sta om 25 na 5 op en ben om 6 uur aan het zwembad om te helpen de banen erin te leggen. Tegen kwart na 6 begint de training, die doorgaans 1,5 uur tot 2 uur duurt. Rond kwart na 8 ben ik klaar. Dan hangt het er vanaf of ik een halve dag of een ganse dag les heb. Om half 5 ben ik terug in het zwembad tot een uur of 7 en tegen 10 uur probeer ik in mijn bed te liggen. Zondag is een rustdag. Die reserveer ik vaak voor familie, vrienden, een uitgebreid ontbijt… Of ik loop in mijn pyjama rond tot de middag. Op zondag doe ik alles rustig aan.

Let jij op je eten?

Wat ik kan zeggen is: ik eet gezond en ik eet veel. Omwille van het aantal trainingen is het belangrijk dat ik voldoende calorieën binnenkrijg. Mijn menu bestaat voornamelijk uit de sportklassiekers: veel pasta, melkproducten, fruit, groenten… Geen alcohol en geen frietjes.

Zondig jij wel eens?

Ik denk het niet. Ik heb weinig problemen met mijn levenswijze. Je moet gewoon een beetje letten in welke periode je zit. Ons seizoen loopt van september tot juli. Als we net een belangrijke wedstrijd hebben gehad, gaat de riem er eventjes af. Eens samen met de groep frieten gaan eten is dan bijna een van de vaste tradities. En ook na een Belgisch kampioenschap nemen we een drietal vrije dagen waarop we ons wat meer kunnen veroorloven.

Wat vind jij het moeilijkste aan dit leven?

Dat heeft vooral met tijd te maken. Ik merk dat ik, wanneer ik uit een vakantieperiode kom en ik terug aan een seizoen begin, me terug aan de klok moet aanpassen. Om 6 uur ’s morgens aan het zwembad, om 5 uur ’s avonds weer zwemmen, om 10 uur gaan slapen anders heb ik niet voldoende slaap.

De klok terug in het oog beginnen houden terwijl ik andere dingen aan het doen ben om op tijd te zijn voor mijn trainingen, dat is voor mij altijd weer wennen. En in de winter heel vroeg opstaan in de ochtend is ook altijd wat moeilijker dan in de zomer (lacht).

Wat is je mooiste ervaring tot nu toe?

Mijn deelname aan de Olympische spelen van Londen in 2012. Daar geraken is voor iedereen het hoogste wat je kan halen. Nochtans heb ik er een dubbel gevoel bij omdat ik niet tevreden ben over mijn prestaties van toen. Er had zeker meer in gezeten. Ik ben echter terug geselecteerd voor de spelen in Rio dus ik heb nog een herkansing.

Heb jij tips voor beginnende zwemmers?

Het belangrijkste is dat ze er plezier in hebben. Als je niet graag zwemt, ga je er nooit ver in geraken. Zeker als je twee keer per dag een training moet doen. Genieten van wat je mag meemaken is het beste advies dat ik kan geven.

Heb jij er nog steeds evenveel plezier in als vroeger?

Gek genoeg is dat net waar ik bekend om sta in het zwemwereldje (lacht). Mijn coach moet me nog steeds soms uit het zwembad halen en zeggen dat het genoeg geweest is voor een training.

Denk jij al aan later of aan het stichten van een gezin?

Ik ben niet echt bezig met het denken aan een gezin. Tot nu toe is alles al gepland tot en met 2016, zelfs mijn school. Wanneer ik welke vakken ga doen, mijn thesis, mijn stage, … alles concentreert zich rond de spelen van Rio. Wat daarna komt, zien we wel weer. Ik ben een vlinderslagzwemster, die draaien langer mee dan schoolslagzwemmers. Vlinderslagzwemmers zijn vaak op hun top rond hun 28ste. Ik ben nu 26, we zullen dus binnenkort wel zien of dat zo is.

Ben jij van plan om iets met je studierichting te gaan doen?

Het is wel de bedoeling dat ik daar mijn beroep van wil maken. Het is ook niet zo dat ik het gevoel heb dat ik trainster wil worden. Blijkbaar komt dat pas als je gaat stoppen.

Ik heb gelezen dat veel topzwemmers last hebben van hun schouders. Is dat bij jou ook zo?

Op dit moment niet maar vorig jaar ben ik wel een paar maanden out geweest met een schouderblessure. Ik zou niet durven zeggen hoe vaak we onze armen ronddraaien dus het is best logisch dat blessures aan de schouders de meest voorkomende zijn bij zwemmen. De meesten van ons geraken daar van af met een periode van rustiger trainen in combinatie met intensief samenwerken met de kinesist (behandelingen , specifieke oefeningen,…). Anderen zijn er slechter aan toe en liggen maanden out of hebben een medische ingreep nodig.

Heb jij idolen in de zwemwereld?

Toen ik klein was, was dat Frederik Deburghgraeve. Vrij voor de hand liggend misschien omdat hij de enige was die ooit een gouden Olympische medaille behaalde. Het grappige is echter dat zijn trainer van toen mijn trainer is nu. Ik heb Fred zelf nog nooit zelf ontmoet hoewel we wel eens een bericht uitwisselen via Facebook.

Wat drijft jou om op topniveau te zwemmen?

Ik zou zeggen dat dat de passie is. Hoewel ik er ook enorm van houd van om met mijn lichaam bezig te zijn en te kijken waar ik kan geraken. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik niet alles uit mijn lichaam heb gehaald.

Ik verleg ook graag grenzen in het zwemmen. Ik merk dat ik alles tot in de puntjes wil uitvoeren om mijn slaagpercentage zo hoog mogelijk te krijgen. Ik merk dat dat op school soms minder belangrijk is voor mij. Slagen is daar doorgaans voldoende voor mij.

banner NL

Koop online

Interessante links

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Facebook