top banner Nl

lang

Bang voor water, wat nu?

Je oudste is met geen stokken uit het water weg te slaan. Kleine broer echter, is compleet het tegenovergestelde. Een blik op het stedelijk zwembad staat garant voor een gigantische huilbui. Watervrees bij kinderen, hoe ga je ermee om?

  1. Wees geduldig

Elk kind leert op zijn eigen tempo en op het ene vlak gaan de dingen al wat sneller dan het andere. Heb respect voor de angst van je kind zonder dat je je erdoor laat meeslepen. Veel kinderen zijn bang voor water door de overdreven reacties van overbezorgde ouders. Voor kinderen met watervrees wordt doorgaans aangeraden om wat langer te wachten met de eerste zwemles, tot zelfs aan de 6e verjaardag toe.

  1. Kleine stapjes

Tot die eerste zwemles kan je al met kleine stapjes aan watergewenning beginnen. Neem er rustig de tijd voor. Wil hij de eerste keer niet eens het zwembad binnen, ga dan langs de kant zitten en laat hem kijken naar de andere kinderen terwijl je hem geruststelt. Maak een volgende keer zijn voetjes nat. Het kost je misschien een paar ‘ongebruikte’ zwembeurten maar je wil vermijden dat je kind een blijvende watervrees ontwikkeld omdat hij werd geforceerd tot iets waar hij niet klaar voor was.

  1. Watergewennning

Voor een kind met watervrees is het belangrijk dat hij water als zijn vriend gaat beschouwen. Dit kan door het kind spelenderwijze meer vertrouwd te maken met water. Leer hem bellen blazen in het badwater of toon hem hoe je je gezicht kan wassen zonder handen door je hoofd in het badwater te dompelen. Laat zeker zien dat je het zelf leuk vindt. De zomermaanden lenen zich perfect om hem naast een speelschelp met water of een plastic zwembadje te laten spelen.

  1. Wie gaat er mee?

De meeste kinderen willen imiteren wat hun vriendjes, neefjes, zusjes, … doen. Misschien is je spruit moediger aan de hand van opa? Of wil hij wel aan de kant van het ploeterbad spelen terwijl grote broer stoutmoedig het water inloopt. Door te zien hoe andere kinderen vrolijk in het water ploeteren, zal zijn angst afnemen en zijn nieuwsgierigheid geleidelijk toenemen.

Verplicht je kind niet om met andere kinderen in het zwembad te spelen. Het initiatief moet van hemzelf komen. Geef hem steeds het gevoel dat het goed genoeg is wat hij doet.

  1. Spel voor sport

Als je kind dan toch een eerste stap in het zwembad zet, ga dan niet meteen de spelletjes vervangen door nuttige oefeningen. Opnieuw, geef het tijd. Houd het luchtig en speels. Tot hij zelf aangeeft dat hij klaar is voor een volgende stap.

  1. Oeps, water ingeslikt!

Heeft je kind wat water ingeslikt, blijf dan rustig. Stel hem gerust of maak er een grapje over, trek een gek gezicht maar maak er zeker geen drama van. Voor kinderen met watervrees is de minste aanleiding voldoende om meteen terug uit het water te gaan.

  1. Complimentjes 

Complimenteer je kind uitvoerig met elke vooruitgang. Straf hem zeker niet als het niet lukt. En misschien is een ijsje achteraf wel op zijn plaats?

banner NL

Koop online

Interessante links

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Facebook