top banner Nl

lang

Elke dag een andere slag

Zwemmen is een van de meest complete sporten waarin je al je spiergroepen traint, tenminste als je ook af en toe varieert in je zwemslagen.

Wil je eens iets anders dan de klassieke schoolslag, dan kan dit overzicht je mogelijk inspireren.

De schoolslag is de basis zwemslag die iedere beginnende zwemmer onder de knie moet krijgen vooraleer hij een andere slag aanleert. Bij deze techniek worden zowel de arm- als de beenspieren gebruikt. Door je armen en benen zo wijd mogelijk zijwaarts te openen en sluiten creëer je een voorwaartse beweging. Aangezien de armen en handen niet boven het water uitkomen, is de schoolslag een stuk trager dan de meeste andere zwemslagen. De schoolslag is echter een heel veilige zwemslag als je je waterangst nog moet overwinnen aangezien je je hoofd constant boven water kunt houden met je armen.

De slag die je het meest ziet tijdens sportwedstrijden is de borstcrawl. De borstcrawl gebeurt deels onder water, waarbij je hoofd in het water ligt en je het, synchroon met je armbewegingen, naar links of rechts draait om adem te halen. Door beurtelings met je armen een ronddraaiende peddelbeweging te maken schuift je lichaam snel voorwaarts door het water. Je benen ondersteunen die beweging door als flippers mee op en neer te bewegen. De borstcrawl is dan ook de snelste zwemslag die je kan maken.

De vlinderslag kan erg grappig zijn om te zien en is de tweede snelste zwemslag na de borstcrawl. Daar er een grote kennis en vaardigheid vereist is om deze slag correct uit te oefenen, wordt de vlinderslag ook beoefend als een Olympische discipline. Bij de vlinderslag maken je armen cirkels terwijl je benen je lichaam mee voorwaarts duwen door een vloeiende golfbeweging te maken.

Bij de rugcrawl is de houding van je lichaam het belangrijkste. De benen maken dezelfde beweging als bij de borstcrawl maar je armen bewegen beurtelings door het water. Ook de rugcrawl komt voor op wedstrijdniveau en is een van de moeilijkst aan te leren zwemslagen.

Nog andere zwemslagen en variaties op de voorgaande zijn o.a. de Daltonslag, de zeemansslag, de lange Spaanse slag en de Japanse crawl. Een paar uitvoeringen daarvan kan je hier terugvinden.

banner NL

Koop online

Interessante links

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Facebook