top banner Nl

lang

Quiz voor waterratten

Heb je thuis een wijsneus die je de meest onmogelijke vragen stelt waar je niet altijd een pasklaar antwoord op hebt?  Dankzij deze vragen ben jij ditmaal je zwemkampioen(e) te slim af.

Waarom zit er chloor in een zwembad?

Iedereen die gaat zwemmen draagt vuildeeltjes met zich mee maar ook bv. zweet, bacteriën, … Chloor ontsmet het water van een zwembad en zorgt daardoor voor de hygiëne. Hoe sterker de chloorgeur in een zwembad, hoe meer het water verontreinigd is.

Hoe komt het dat je door chloor rode ogen krijgt?

Door de chemische reactie van chloor en huidschilfers kunnen er chlooraminen ontstaan. Deze chlooraminen zijn ook verantwoordelijk voor de chloorlucht die je in een zwembad ruikt. Ze kunnen echter ook zeer irritant zijn voor de bindvliezen van je ogen waardoor deze rood worden en soms zelfs opzetten.

Een andere reden voor het rood worden van je ogen is wanneer de zuurtegraad (pH) van het water te hoog of te laag is. De ideale zuurtegraad is pH7. Je ogen hebben een pH van 7.2. Indien het verschil tussen de zuurtegraad van beide te groot wordt, veroorzaakt dit roodheid en irritaties in de ogen.

Ter info, een té hoge zuurtegraad van het zwembadwater verlaagt de actieve werking van het chloor. Een te lage zuurtegraad leidt tot een snellere corrosie van de metalen onderdelen in het zwembad en is mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de eerder genoemde chloorlucht, die op zijn beurt irritaties veroorzaakt.

Hoe wordt het stedelijk zwembad gevuld? 

Grote openbare zwembaden zijn aangesloten op het openbare waternetwerk en kunnen door grote buizen waar heel veel druk op staat snel worden gevuld. Een vlotter zorgt ervoor dat bij lage waterstand het water automatisch wordt aangevuld. Diezelfde vlotter zorgt ervoor dat er geen water meer binnenloopt van zodra het zwembad voldoende gevuld is. Zo blijft het waterniveau van een zwembad constant.

Hoe ontstaat een draaikolk in het water? 

In de zee kan een draaikolk ontstaan door het verschil tussen eb en vloed. Een draaikolk in stromend water kan ook ontstaan doordat het water langs een obstakel moet (bv. een rots of tak), of aan de voet van een waterval. Een draaikolk is een grote draaiende watermassa die water naar binnen zuigt en het langs de buitenkant terug uitstuwt. Als je tijdens het zwemmen in een draaikolk terecht komt, is de beste remedie om rustig te blijven. Doorgaans kom je er vanzelf terug uit.

Waarom klappertand je als je het koud hebt?

Spieren geven warmte af, zeker na een inspanning. Wanneer je het koud krijgt, kan je lichaam zelf voor opwarming zorgen door je spieren snelle trilbewegingen te laten maken. Deze kan je zien aan de bibberbewegingen in je armen en benen maar ook aan het klappertanden.

Hoe worden de golven in een golfslagbad gemaakt?

Voor het maken van golven in een zwembad heb je water en lucht nodig. Achter de muren van een golfslagbad zitten kamers waarin lucht wordt geblazen door grote ventilators. Die lucht drukt het water omlaag want waar lucht zit, kan geen water zitten. Onderaan de muur zit een rooster waarmee de kamers met het zwembad verbonden zijn. Het water loopt vanuit de kamers via het rooster het zwembad in en omgekeerd.

In elke kamer zit ook een klep. Door die klep open te doen, ontsnapt de lucht. Hoe langer de klep openstaat, hoe meer lucht er ontsnapt, hoe meer de ruimte terug wordt gevuld met water. De kleppen in beide kamers gaan nooit op hetzelfde moment open waardoor het niveau van het water in de ene kamer altijd hoger is dan dat van de andere kamer. Als het water vervolgens uit de verschillende kamers terug naar het zwembad loopt, wordt een op- en neergaande golfbeweging gecreëerd.

banner NL

Koop online

Interessante links

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Facebook