top banner Nl

lang

Tips en ideeën over verzorging, hygiëne en lifestyle voor ouders met zwemmende kinderen. Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Zwemmen op voorschrift

Wist je dat er maar weinig sporten zijn die zoveel gezondheidsvoordelen hebben als zwemmen? Moest je niet overtuigd zijn, geven we je graag een overzicht van alle manieren waarop zwemmen bijdraagt aan je gezondheid.

  1. Zwemmen zorgt voor een grotere longinhoud.

Uiteraard is dit een regel die voor alle sporten opgaat. Echter door te zwemmen en regelmatig je adem in te houden, maak je je longen nog sterker. Na slechts een paar weken zwemmen zal je merken dat je al een stuk minder buiten adem bent als je de trap oploopt. Ook voor astmapatiënten wordt zwemmen aangeraden. Het vochtige klimaat in een publiek zwembad is beter voor hun luchtwegen dan de droge buitenlucht en het aantal pollen in de lucht is er beperkt.

  1. Zwemmen is goed voor je rug

Je hoeft het maar te vragen aan je kinesist/osteopaat om bevestigd te krijgen dat zwemmen een van de beste sporten is om je rugspieren te versterken. Voor mensen met een zwakke rug is zwemmen de ideale sport. Door de gewichtloosheid van het water, kan je je bewegen zonder dat je rug de schokken moet opvangen. Voor je het weet heb je terug een oersterke rug.

  1. Zwemmen als dieet

Zwemmen is net zoals fietsen, hardlopen en wandelen een duursport. Dat betekent dat je langer moet doorzetten om vet te verbranden. Je valt er dus effectief van af als je aan een strak en intensief schema weet te houden. Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig de lat een beetje hoger legt. De algemene regel zegt dat je pas na een half uur intensieve beweging effectief vet gaat verbranden. Een gewaarschuwd man…

  1. Zwemmen maakt gelukkig

Net zoals andere sporten maakt zwemmen gelukshormonen vrij in je hersenen. Endorfines zijn de stoffen die je een blij gevoel geven. Bovendien creëert de sportinspanning meer energie in je lichaam zodat je je na je zwembeurt weer helemaal opgeladen voelt.

  1. Zwemmen zonder blessures

Zwemmen heeft in tegenstelling tot veel andere sporten maar weinig kans op blessures. In het water is het nagenoeg onmogelijk om een spier te verreken of je enkel te verzwikken. Pas wel op met glibberige tegels in de kleedkamer. Een uitschuiver op een natte vloer is snel gemaakt!

  1. Zwemmen maakt het hoofd leeg

Door de gewichtloosheid van je lichaam in het water is zwemmen een heel andere inspanning dan bijvoorbeeld lopen of fietsen. Je laat wel degelijk je spieren werken maar tegelijkertijd krijgt je geest de kans om even helemaal tot rust te komen.

  1. Twee in een

Door te zwemmen versterk je je conditie maar ook je kracht. Wist je dat je in een half uur zwemmen 300 tot 400 calorieën verbrandt? De weerstand van het water zorgt voor een natuurlijke uitdaging voor je lichaam.

  1. Je slaapt er beter van

Net zoals bij andere duursporten, maak je bij het zwemmen serotonine aan. Serotonine zorgt niet alleen voor een betere kwaliteit van je slaap maar draagt ook bij aan je goede humeur.

 

  1. Zwemmen is goed voor je organen

Zwemmen is niet alleen gunstig voor je spieren, pezen en gewrichten, maar ook voor je hart. Door de druk van het water stroomt het bloed makkelijker terug naar je hart, waardoor het 10-15% minder hard hoeft te werken. Bovendien verlaagt zwemmen je bloeddruk en je cholesterolniveau, en vermindert zo de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Daarvoor moet je wel ten minste drie keer per week 30 minuten zwemmen of op een andere manier je hartslag de lucht in jagen.

En tot slot nog dit: moest het welzijn van je lichaam niet voldoende zijn om je te overtuigen van de voordelen van zwemmen, dan misschien wel het volgende argument.

 

  1. Zwemmen is goedkoop.

Goed, je betaalt een beurtenkaart voor het zwembad maar die prijzen zijn relatief laag en zwemmen kan ook gratis in de zee of in een meer. Wat de uitrusting betreft ben je ook snel klaar: een zwembroek/badpak, en badmuts en eventueel een duikbrilletje. Bovendien komt die uitrusting ook van pas tijdens je eerstvolgende vakantie. Wil je een sport die niet teveel kosten met zich meebrengt, kies dan voor zwemmen!

banner NL

Koop online

Interessante links

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Facebook