top banner Nl

lang

Fabels en feiten over wratten

Wratten. Ze komen niet alleen voor op de neus van de heks in de sprookjes die je ’s avonds aan je kinderen voorleest. Je vindt ze overal en niemand blijft gespaard. Maar wat is nu eigenlijk fabel en wat is feit? We ontleedden voor jullie alvast de volgende mythen.


1. Wratten kunnen ontstaan door op je nagels te bijten
Feit. Kleine wondjes rond vinger- of teennagels kunnen wratjes veroorzaken. Een open wondje is immers makkelijker toegankelijk voor het virus, zeker van zodra je een vochtige ruimte zoals het zwembad of een publieke douche betreedt.
Gaan je kinderen regelmatig zwemmen? Geef ze dan een klein handdoekje (gastendoekje) mee waarop ze kunnen staan tijdens het afdrogen. Zorg er voor dat je dit handdoekje na elke zwembeurt wast.

2. Wratten genezen vanzelf
Feit en fabel. Tweederde van de wratten verdwijnen vanzelf binnen de periode van twee jaar. Waar je echter mee moet oppassen, is dat wratten makkelijk overdraagbaar zijn. Kies je ervoor ze niet te behandelen, dan bestaat de kans dat ze zich verspreiden en je binnen de kortste keren meerdere wratten hebt, zelfs op verschillende lichaamsdelen.

3. Wratten worden overgedragen door een virus
Feit. Wratten worden veroorzaakt door het HPV-virus of het humaan papillomavirus, dat in meer dan 100 verschillende types bestaat. Dit gaat van laag risico-HPV die wratten kunnen veroorzaken tot hoog risisco-HPV die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden. 80% van de mensen heeft al ooit het HPV-virus in een of andere vorm gehad.
Als dit virus met je huid in contact komt, kan er een wrat ontstaan. Men weet niet hoe het komt dat sommige mensen makkelijk wratten krijgen en andere helemaal niet. Echter als je eenmaal een wrat hebt, kan je makkelijk een volgende wrat krijgen aangezien wratten besmettelijk zijn. Peuteren aan een wrat is dan ook ten stelligste af te raden want op die manier verspreidt het virus zich sneller. Het wrattenvirus verspreidt zich het makkelijkst en het snelst in en vochtige omgeving.

4. Wratten op de rug zijn het moeilijst te behandelen
Fabel. Wratten op de voeten zijn veel moeilijker te behandelen. Door de constante druk van het wandelen kan er bij voetwratten makkelijker ingroeiing optreden waardoor wratten het meest moeilijk te behandelen zijn.


5. Ouderdomswratten komen voor bij mensen ouder dan 70 jaar
Fabel. Ouderdomswratten kunnen al optreden vanaf een leeftijd van 50 jaar. Het zijn bruinzwarte ruwe halfbolvormige plekken op de huid die zich soms moeilijk laten onderscheiden van moedervlekken. Iemand kan over zijn huid vele tientallen van deze huidafwijkingen hebben, variërend van enkele millimeters tot enkele centimeters. Hun aantal neemt toe naarmate de leeftijd vordert. Onderzoeken wijzen ook uit dat mensen die vaker worden blootgesteld aan de zon, vaker de neiging hebben om meer ouderschapswratten te ontwikkelen.
Klik hier voor meer info en om te weten hoe je een wrat het best kan verwijderen.

banner NL

Koop online

Interessante links

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Facebook