top banner Nl

lang

Spataders? Weg ermee!

Een hele zomer lang heb je rond geflaneerd in korte rokjes en zwierige jurkjes en plots is daar dat lelijke blauwe lijntje dat je benen ontsiert. Spataders: hoe ontstaan ze en wat kan je ertegen doen?

 

Wat zijn spataders?

Spataders zijn duidelijk zichtbare, soms voelbare, kronkelige bloedvaten die meestal zichtbaar zijn op je benen en een rode, blauwe of paarse kleur hebben. Ze ontstaan wanneer de terugslagklepjes in de aders van je benen niet optimaal functioneren. Om vanuit je benen terug naar je hart te vloeien moet je bloed immers tegen de zwaartekracht instromen. De terugslagklepjes zorgen ervoor dat je bloed terug naar beneden stroomt. Wanneer de klepjes niet optimaal werken, ontstaat er een extra spanning in je aders waardoor deze kunnen uitzetten en zichtbaar worden.

 

Hoe ontstaan ze?

Eerst en vooral zijn spataders erfelijk. Indien je moeder of grootmoeder er last van had, is de kans groot dat jij er vroeg of laat ook last van krijgt. Een zittend beroep verhoogt de kans op spataders. Maar ook bij mensen die voor hun beroep veel moeten staan, zoals kappers, leraars en verpleegkundigen, komen spataders makkelijker voor. Ook zwangere vrouwen dienen extra op te passen voor spataders. Onder invloed van de hormonen kunnen de aders namelijk uitzetten, wat de stroming van het bloed naar het hart bemoeilijkt.

 

Hoe herken je ze?

De meeste oppervlakkige spataders (spider veins, spinaders) veroorzaken geen pijn, doch hebben vooral een negatieve impact op de uiterlijke verschijning. In sommige gevallen, vooral als men lang staat, kunnen spataders een vermoeid gevoel in de benen geven, gepaard gaande met tintelingen, gezwollen voeten of benen en soms zelfs krampen. In geval van diepe spataders, of indien spataders reeds langer bestaan, moet men soms oppassen voor andere problemen zoals een beenzweer of een ontsteking. In dat geval is het best om even je huisarts te raadplegen.

 

Wat kan je er tegen doen?

Omdat oppervlakkige spataders doorgaans geen last veroorzaken hoef je er niet noodzakelijk iets aan te doen. Heb je er toch last van, of vind je het niet leuk dat ze je benen ontsieren, kan je gebruik maken van een product voor het behandelen en voorkomen van oppervlakkige spataders, zoals bijvoorbeeld Remescar Spider Veins (oppervlakkige spataders).

Een eerste manier om spataders te behandelen is door spataderkousen te dragen. Spataderkousen werken het uitzetten van de spataders en het uitzakken van de aderkleppen tegen. Een efficiënt gebruik van deze gespecialiseerde kousen, in combinatie met voldoende lichaamsbeweging, kan soms zelfs de pompfunctie van de spieren herstellen. Indien de spataders van hardnekkiger aard zijn, kan je voor sclerotherapie opteren. Hierbij worden de aders met bepaalde stoffen ingespoten, waardoor ze verschrompelen en het bloed zijn weg kan zoeken door andere -niet aangetaste- aders. In enkele radicale gevallen kan door een arts worden beslist om een spatader operatief te verwijderen of dicht te binden.

banner NL

Koop online

Interessante links

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Facebook