top banner Nl

lang

Veilig het water in

Voor kinderen die nog niet voldoende hebben leren zwemmen, is het aangeraden om dicht bij hen in de buurt te blijven en zeker ook zwemhulpmiddelen te gebruiken. Wij zetten voor jou alvast de meest afdoende hulpmiddelen op een rijtje.

 

  1. Zwembandjes of zwemvleugels

Deze opblaasbare rubberen bandjes kleuren tijdens de zomer de Belgische openluchtzwembaden fluorood en zijn dan ook een van de populairste zwemhulpmiddelen. Ze worden gedragen rond de bovenarm dichtbij de oksels zodat je kind zijn hoofdje makkelijker rechtop kan houden.

Zwemvleugels blaas je beter op nadat je kind ze aangetrokken heeft. Dat glijdt niet alleen makkelijker over de armpjes maar zo kan je er ook de gepaste hoeveelheid lucht inblazen. Het wordt aangeraden om zwemvleugels met meerdere luchtkamers te kopen zodat je kind nog steeds veilig is als een bandje niet zo goed is opgeblazen of ongemerkt lucht verliest.

 

  1. Zwemband

Zwembanden lijken een klassiek zwemhulpmiddel maar schijn bedriegt. Een zwemband is eerder een stuk speelgoed dan een effectieve lifesaver. Je kind kan immers makkelijk uit de band glijden of de band kan te strak zitten wat het bewegen in het water bemoeilijkt. In geval je kind ondersteboven in het water zou belanden, kan hij zelfs niet meer op eigen kracht rechtkomen. Indien je kind nog niet afdoende kan zwemmen, wordt aangeraden om een zwemband altijd te combineren met zwemvleugels.

 

  1. Zwemzitje

Een variant op de eerder genoemde zwemband maar voorzien van een voorgevormd zitje. Een zwemzitje is in eerste instantie bedoeld voor de allerkleinsten, zonder enige zwemervaring. Het hoeft waarschijnlijk niet gezegd dat je kleine kinderen nooit zonder volwassen toezicht laat ronddobberen in een zwemzitje.

 

  1. Zwempakje met drijvers

Voor kinderen tussen 2 en 6 jaar zijn er zwempakken met drijfvermogen op de rug, op de borst en in de kraag. Omdat het drijfvermogen zo hoog is geplaatst, kan het lichaam van je kind makkelijker verticaal in het water blijven drijven. Echter, je kind moet wel in staat zijn om zijn hoofdje zelfstandig rechtop te houden. In die zin is een zwempakje met drijvers dus ook geen reddingsvest. De voordelen van dit zwemhulpmiddel zijn dat het pakje niet kan leeglopen en dat je kind het niet zelf kan uittrekken. Let bij aankoop wel op de juiste leeftijds- en gewichtscategorie.

 

Enkele praktische tips

– Koop een zwemhulpmiddel naargelang de leeftijd en het gewicht van je kind en niet op de groei want dan is het drijfvermogen niet gegarandeerd.

– Laat na gebruik een zwemhulpmiddel nooit volledig leeglopen en bewaar het het liefst opgerold om vouwscheuren te voorkomen.

– Doe je kind geen zwemhulpmiddelen aan als hij in open water met stroming speelt/zwemt. Zowel de wind als de stroom kunnen hier immers makkelijk vat op krijgen.

– Koop alleen opblaasbare zwemhulpmiddelen met veiligheidsventielen en zorg dat deze bij gebruik goed gesloten en ingedrukt zijn.

banner NL

Koop online

Interessante links

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Facebook