top banner Nl

lang

Weet je w(r)at?

Tien procent van de kinderen van vijf tot vijftien jaar heeft al eens een of meerdere wratten gehad. Natte vloeren in zwembaden en gemeenschappelijke doucheruimtes zijn omgevingen waar een wrat zich makkelijk verspreidt en laat dat nu net de plaatsen zijn waar je kind graag vertoeft. Een kort overzicht over alles wat je moet weten over deze kleine lelijkaard(s).

Wat zijn wratten?

Wratten zijn goedaardige gezwelletjes die veroorzaakt worden door het HPV-virus en vaak een bloemkoolachtige structuur hebben.

Wat is het HPV-virus en is het besmettelijk?

Het HPV-virus of humaan papillomavirus bestaat in meer dan 100 verschillende types, gaande van laag risico-HPV die wratten kunnen veroorzaken tot hoog risisco-HPV die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden. 80% van de mensen heeft al ooit het HPV-virus in een of andere vorm gehad. Het HPV-virus is in feite een SOA. Iedereen die seksueel actief is, kan besmet raken. Kinderen raken op hun beurt besmet door in contact te komen met besmette oppervlakken.

Waar vind je wratten het vaakst?

Wratten kunnen voorkomen op het hele lichaam. Doorgaans vind je ze echter op handen en voeten. Schoolgaande kinderen en jongvolwassenen hebben er het vaakst last van.

Zijn er verschillende soorten wratten?

Wratten vind je in verschillende groottes en verschillende vormen. Van de aanwezigheid van een klassieke wrat voel je doorgaans niets terwijl een doornwrat je soms wat last kan bezorgen.

De gewone wrat is een sterk verhoornd bloemkoolachtig uitsteeksel dat men doorgaans terugvindt op handen, knieën, ellebogen en in het gezicht.

De voetwrat vindt men aan de voetzool en onderscheidt zich in twee typen: de mozaïekwrat, die zich oppervlakkig uitbreidt en de doornwrat die eerder pijnlijk is en in de diepte groeit.

De steelwrat hangt met een smal steeltje aan de huid vast. Je vindt ze het vaakst op plaatsen waar de huid met andere huid of met kleding in aanraking komt zoals op de oogleden, in de nek, onder de oksels en in de liesstreek. Ze zijn doorgaans 1 tot 5 mm groot. Hoewel ze onschadelijk zijn, worden ze in veel gevallen verwijderd omwille van esthetische redenen.

De genitale wrat is een bloemkoolachtig –soms gesteeld- vormsel dat doorgaans rond de geslachtsorganen voorkomt en vaak gepaard gaat met andere SOA’s.

Tenslotte zijn er ook nog bolhoedwratjes, ook wel waterwratjes of luchtpukkels genoemd, huidkleurige vast aanvoelende bultjes die men soms na zijdelingse druk kan uitdrukken.

Hoe lang heeft een wrat nodig om te groeien? 

De tijd tussen de besmetting en het ontstaan van wratten kan variëren van 1-2 weken tot 6 maanden.

Hoe kan je wratten behandelen?

Behandeling van wratten is erop gericht dat het wrattenweefsel wordt vernietigd waardoor het virus in zijn geheel wordt afgebroken. Vaak gaat een wrat vanzelf weg doch dit kan enkele jaren duren. Tot voor kort ging men naar de huisarts of dermatoloog om een wratje te laten bevriezen. Tegenwoordig kan je dat echter ook thuis doen. Met de Wortie Wrattenverwijderaar kan je zelf wratjes van verschillende groottes pijnloos en heel precies bevriezen. Dankzij zijn unieke metalen precisiepunt wordt de wrat tot in de kern bevroren. Deze zorgt er ook voor dat enkel de wrat wordt behandeld en de omliggende (gezonde) huid wordt gespaard.

banner NL

Koop online

Interessante links

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Facebook