top banner Nl

lang

Tips en ideeën over verzorging, hygiëne en lifestyle voor ouders met zwemmende kinderen. Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Gezond broodbeleg

Er is in de media al veel te doen geweest rond minder vlees eten. We gaan het debat dus niet opnieuw opengooien over dat teveel vlees eten niet goed is voor jou, je gezin en het milieu. Wat we wél doen is je inspiratie geven voor wat je in de brooddoos van je kroost kan steken van zodra de school terug begint.

Tomatentartaar

Nodig:

  • 4 dikke vleestomaten
  • 2 lente-uitjes, gesnipperd
  • 10 fijngehakte basilicumblaadjes
  • ongeveer 20 kappertjes
  • zonnebloemolie of olijfolie van goede kwaliteit
  • wittewijnazijn (eventueel)
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Leg de tomaten 30 seconden in kokend water. Ontvel en ontpit ze en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  2. Voeg de lente-uitjes, het basilicum en de kappertjes bij de tomaten en kruid met peper en zout.
  3. Giet er een scheutje olie over en, afhankelijk van de zuurtegraad van de tomaten, wat wijnazijn.

Americain van wortel en paprika

Nodig:

  • 1 rode paprika
  • 250 g. geschilde wortelen
  • 10 ontpitte groene olijven
  • enkele blaadjes basilicum
  • 1 eetlepel veganaise (te koop in de biowinkel, alternatief: gewone mayonaise)
  • 1 tl mosterd
  • enkele druppels tabasco
  • zout

Hoe maak je het?

  1. Schil de paprika met een dunschiller en snijd hem in grote stukken.
  2. Snijd de wortelen in grote stukken.
  3. Kook de wortelen en de helft van de paprika in een beetje gezouten water beetgaar.
  4. Giet ze af, laat ze goed uitlekken en volledig afkoelen.
  5. Voeg de rest van de paprika, de olijven en het basilicum toe en mix alles tot puree.
  6. Voeg de veganaise, de mosterd en de tabasco toe en kruid met zout.

Champignoncrème

Nodig:

  • 200 g. champignons in schijfjes
  • 50 g. zijden tofu of 2 eetlepels veganaise (te vinden in de biowinkel)
  • olijfolie
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Bak de champignons bruin in wat olijfolie. Breng ze op smaak met peper en zout.
  2. Voeg de zijden tofu of de veganaise toe en mix.

Rode biet met mierikswortel

Nodig:

  • 200 g. rode biet (voorgekookt) of rauw, geschild gewicht
  • 100 g. zonnebloempitjes
  • 3 tl geraspte mierikswortel
  • 1 el citroensap
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Als je met rauwe rode bieten werkt, kook ze dan ongeschild tot ze gaar zijn en giet ze af.
  2. Schil de rode bieten en snijd ze in stukken.
  3. Cutter of mix de bieten samen met de zonnebloempitjes.
  4. Breng ze op smaak met de mierikswortel, het citroensap, peper en zout.

Guacamole met zijden tofu

Nodig: 

  • 1 avocado
  • 2 el citroensap
  • knoflook, pepertje, koriander of andere verse kruiden naar keuze
  • 100 g. zijden tofu (te koop in de biowinkel)
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Snijd de avocado open, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukken.
  2. Voeg alle ingrediënten bij de zijden tofu en mix.

Inspiratiebron: ‘Veggie burgers, balletjes en broodbeleg’ van Miki Duerinck & Kristin Leybaert, Manteau, 2015

banner NL

Koop online

Interessante links

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Facebook