top banner Nl

lang

Tips en ideeën over verzorging, hygiëne en lifestyle voor ouders met zwemmende kinderen. Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Recepten met havermout

Krachtvoer voor sportzwemmers

Net zoals broccoli, blauwe bessen, chiazaad en avocado is havermout een zogenaamd superfood. Havermout bevat o.a. vitamine B1, magnesium, fosfor, vezels en eiwitten. Het verhoogt de concentratie, zorgt voor een snellere vetverbranding en opbouw van de spiermassa. Ideaal voor zwemmers dus!

 

Blauwebessenhavermoutje met pecannoten

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 50 g havermout
  • een handje blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 1 tl (bloemen)honing
  • 200 ml sojamelk
  • 1 el gedroogde cranberry’s
  • 1 el pecannoten

Bereiding

  1. Prak driekwart van de blauwe bessen fijn en doe het met de honing in een pan. Breng aan de kook en laat pruttelen tot het mengsel een jamstructuur heeft. Schenk dit in een mok.
  2. Breng de havermout met de sojamelk in een (andere) pan aan de kook. Laat 10-15 minuutjes zachtjes koken en roer regelmatig door. Voeg halverwege de cranberry’s toe.
  3. Schenk de havermout op de blauwebessenjam.
  4. Garneer met de overgebleven blauwe bessen en de pecannoten.

 

Haverpannenkoek met kersen

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 70 g havermout
  • 100 g havermeel
  • 150 ml sojamelk
  • 7 kersen, zonder pit
  • 10 gedroogde cranberry’s
  • 10 blauwe rozijnen
  • 1 ei
  • 1 eiwit
  • 1 tl kaneel
  • 2 el kokosolie

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de kokosolie, in een blender. Mix kort tot alles fijngemalen is. Als het goed is, heb je nu een smeuïg beslag. Is het beslag te dun, dan kun je er wat havermeel bij doen. Is het beslag te dik, dan kun je er wat sojamelk aan toevoegen.
  2. Zet de koekenpan op middelhoog vuur en doe er 1 eetlepel kokosolie in. Schep de helft van het beslag in de pan en verdeel het goed over de bodem.
  3. Bak de pannenkoek totdat deze aan beide kanten lichtbruin is. Herhaal met de andere helft van het beslag.

 

Bananen-haverbrood

Ingrediënten (voor 5 sneetjes)

  • 100 g havermeel
  • olie, om in te vetten
  • 3 eieren
  • 3 rijpe bananen, geprakt
  • 50 g. Ashpikan dadels, zonder pit, in stukjes
  • een handje blauwe rozijnen
  • 100 g amandelmeel
  • 1 ½ tl wijnsteenbakpoeder
  • een handje gemengde noten
  • 1 el hennepmeel
  • een snufje kaneel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160°C en vet het bakblik in.
  2. Klop de eieren los. Doe alle ingrediënten bij het ei.
  3. Meng goed totdat de banaan en dadels helemaal fijngekneed zijn, gebruik eventueel een pureestamper of een blender om alles fijn te krijgen.
  4. Doe het deeg in de bakvorm. Zet het in de oven en bak het bananenbrood in circa 50 minuten mooi bruin en gaar.

 

Havercrumble met appel en peer

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 100 g havermeel
  • 3 appels
  • 2 peren
  • olie, om in te vetten
  • 1 ½ el kaneel
  • 150 g havervlokken
  • 70 g kokosolie
  • 3 ½ (bloemen)honing
  • 1 el kokosbloesemsuiker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Schil de appels en de peren, haal het klokhuis eruit en snijd ze in kleine stukjes.
  2. Vet de ovenschaal in en leg hierin de stukjes appel en peer.
  3. Strooi de kaneel erover.
  4. Doe de havervlokken, het havermeel, de kokosolie, honing en kokosbloesemsuiker in een kom en meng de inhoud goed met een lepel.
  5. Schep dit mengsel over de stukjes appel en peer en verdeel het gelijkmatig over de ovenschaal.
  6. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven en bak de crumble in circa 20-30 minuten mooi bruin en gaar.
  7. Laat de crumble even afkoelen en eet hem als hij nog een beetje lekker is.

Inspiratiebron: ‘Havermoutje’, van Pascalle Bonnier & Mathijs Kok, Uitgeverij Carrera, 2015

Ontdek meer recepten voor gezonde veggieburgers of gezond broodbeleg.

banner NL

Koop online

Interessante links

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Facebook